Kuchnia

Pyszności z kaszy jaglanej

KOPIEC KRETA Z KASZĄ JAGLANĄ :)

Dzisiaj prezentuję pyszne, kremowe i słodkie, za sprawą banana, ciasto "kopiec kreta"! :)
Ciasto oprócz tego, iż jest dietetyczne to również wskazane dla "bezglutenowców"!


Składniki:
Ciasto

3 łyżki mąki kokosowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
4 łyżki mąki jaglanej
2 łyżki kakao
2 białka
1/2 szklanki mleka
2 dojrzałe banany

Masa

200g kaszy jaglanej
1l mleka
4 łyżeczki stevi
2 banany
kruszone ziarno kakao

Przygotowanie:
Ciasto

Banany zblendować z białkami i mlekiem.
Dodać mąki oraz kakao, po czym dokładnie wymieszać całość.
Ciasto przełożyć do formy i piec około 30 minut w 180 stopniach.
Z upieczonego ciasta odkroić wierzch i lekko wydrążyć środek- wydrążone, odkrojone części ciasta pokruszyć.

Masa

Kaszę jaglaną dwukrotnie opłukać, po czym ugotować w mleku ze stevią i odstawić do wystygnięcia.
Kaszę zblendować na gładki krem (można podczas blendowania dolać trochę mleka).
Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na spód ciasta, tak by przykryć jego całą powierzchnię.
Następnie przełożyć jaglaną masę, formując "kopiec".
Całość posypać wcześniej pokruszonym ciastem i kruszonymi ziarnami kakao.
Przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.

Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 1890kcal
1 kawałek- ok. 135kcal
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation