Kuchnia

Pyszności z kaszy jaglanej

chia pudding z truskawek i daktyli i kaszy jaglanej :)

Nasiona chia (szałwii hiszpańskiej) stały się w ostatnim czasie tak samo modne, jak pojęcie superfoods, czyli superżywności. Te drobne (mniejsze od sezamu czy czarnuszki) nasionka mają korzystny wpływ na zdrowie, a słyną przede wszystkim za sprawą szczególnej właściwości żelowania i zagęszczania wszystkiego, co płynne.

składniki:


100 g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
8 kopiastych łyżek chia
2 szklanki wody
500 g truskawek
10 dużych daktyli (tu: izraelskie, bez pestek)
1 laska wanilii



Najszybszy i najprostszy przepis na chia pudding to zalać łyżkę lub dwie chia np. mlekiem (krowim, kozim, kokosowym czy dowolnym roślinnym), wymieszać, wstawić do lodówki albo odstawić pod przykryciem (na noc) i rano śniadaniowy chia pudding gotowy. Pudding warto dopełnić dowolnymi sezonowymi owocami, bakaliami, kakao, korzennymi przyprawami, wanilią, etc.

Jak zwykle, nie używam cukru, ponieważ daktyle są wystarczająco słodkie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation