Kuchnia

Pyszności z kaszy jaglanej

DIETETYCZNA SZARLOTKA – ŁATWY PRZEPIS, PETARDA W SMAKU I 130 KCAL W KAWAŁKU

Szarlotka jest ulubionym ciastem wielu osób – moim także. W klasycznej wersji jest jednak sporo dodatków które czynią ją kalorycznym deserem co z pewnością nie sprzyja zdrowemu odżywianiu. W mojej wersji nie ma ani śladu cukru, masła czy mąki więc nie trzeba się martwić wkładając ją na talerz. Świetny smak i tylko 130kcal na porcję !

Składniki na 6 porcji:
-600g jabłek
- 300ml mleka 0,5%
- 120g kaszy jaglanej
- cynamon
- słodzik wedle gustu

Do garnka wlewamy mleko i dodajemy kaszę jaglaną . Całość gotujemy na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie całe mleko i będzie kleista.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli są kwaśne dodajemy słodzik lecz gdy są słodkie nie ma takiej potrzeby. Dodajemy cynamon.
Dno formy do pieczenia spryskać sprayem do smażenia lub posmarować małą ilością tłuszczu. Na tak przygotowanej formie rozprowadzamy równomiernie połowę ugotowanej kaszy na którą wykładamy starte jabłka. Na wierzchu rozprowadzamy drugą część kaszy.
Pieczemy w temp. 200*C przez 20-25 minut (kasza musi się zarumienić) i gotowe!
Smacznego! Emotikon wink

Wartości odżywcze w 1 porcji:
Białko: 4.3g
Tłuszcz: 1.2g
Węglowodany: 26.3g
130 kcal
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation