Kuchnia

Bakłażany

MangoPapaja: Moussaka

Składniki:

• 1 bakłażan


• 500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej


• 3/4 czerwonej papryki


• 1 czerwona cebula


• 2 ząbki czosnku


• 150 żółtego, twardego sera np. gouda


• sól


• pieprz


• 1 puszka pomidorów


• 2 łyżki masła


• 2 łyżki mąki


• 1/2 litra mleka 1,5 %


• szczypta gałki muszkatołowej


• łyżka oliwy z oliwek


• zioła prowansalskie




Bakłażana kroimy w cienkie (bardzo cienkie) plastry, układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce (mogą się stykać) i doprawiamy solą i pieprzem. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15 minut. W tym czasie przygotujemy sos mięsny. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy posiekaną drobno cebulkę i czosnek, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dokładnie mieszamy. Teraz do warzyw dodajemy mięso mielone i całość smażymy na dość dużym ogniu- mięso ma mieć kolor lekko brązowy, nie szary! Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Kiedy mięso się usmaży dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy przez kilka chwil na małym ogniu. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy na lekko brązowy kolor. Dodajemy mleko i cały czas mieszamy aż mleko zgęstnieje, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Beszamel jest gotowy. W naczyniu żaroodpornym układamy plastry bakłażana, które smarujemy beszamelem, kładziemy kilka łyżek sosu mięsnego i całość posypujemy startym serem, ponownie układamy plastry bakłażana, polewamy beszamele, znowu kładziemy sos mięsny i posypujemy serem i tak do wykorzystania składników... Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 35 minut. Moussaka jest gotowa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation