Kuchnia

Bakłażany

Ratatouille
Julii Child

Składniki:
4 porcje

1 mały bakłażan (250g)
1 niewielka cukinia (250g)
1 łyżeczka soli

4 łyżki oliwy*
250g cebuli (1½ dużej cebuli)**
1 zielona papryka (180-200g)***
2 zmiażdżone ząbki czosnku
500g pomidorów****
3 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól
pieprz

*lub więcej jeśli potrzeba
**1½ szklanki pokrojonej
*** 1 szklanka pokrojonej
****1½ szklanki miąższu (bez skórek i nasion)

Wstępne solenie:

Bakłażana obieramy i kroimy wzdłuż na plastry o grubości około 1cm. Odcinamy oba końce cukinii i kroimy ją tak samo jak bakłażana (jeśli mamy długą cukinię dla ułatwienia możemy ją przekroić na pół). Plastry bakłażana i cukinii wrzucamy do miski. Posypujemy 1 łyżeczką soli, dokładnie mieszamy i zostawiamy na 30 minut. Po tym czasie odcedzamy i osuszamy na ręczniku papierowym.

Przygotowanie warzyw:

Pomidory obieramy ze skórki. Najlepiej naciąć skórkę lub nakłuć widelcem, włożyć na chwilę do wrzącej wody. Wyjąć, chwile ostudzić i obrać. Z pomidorów pozbywamy się części z nasionami, zostaje sam miąższ. Miąższ kroimy w plasterki

Cebulę kroimy w pióra lub plasterki, paprykę w paski.

Podsmażanie:

Rozgrzewamy około 3-4 łyżek oliwy na patelni. Smażymy osuszone plastry cukinii i bakłażana na złoty kolor, po obu stronach. Przekładamy na talerz.
Na tej samej patelni smażymy cebulę i paprykę aż zmiękną (na małym ogniu), dodając więcej oliwy jeśli trzeba. Dodajemy czosnek, doprawiamy solą i pieprzem.

Pokrojony miąższ pomidorów układamy na cebuli i papryce. Zakrywamy patelnię pokrywką i dusimy warzywa przez 5 minut. Zdejmujemy pokrywkę, podkręcamy ognień i intensywnie gotujemy przez kilka minut, aż sok pomidorowy niemal całkiem odparuje.

Dopraw solą i pieprzem, zmieszaj z natką.

Układanie i pieczenie:

Na tym etapie w przepisie Julii Child potrzebne jest naczynie żaroodporne, jeśli go nie macie to możecie użyć patelni z przykrywką.
W naczyniu układamy najpierw 1/3 pomidorowej mieszanki na to połowę plastrów bakłażana i cukinii, na to znów ½ pozostałych pomidorów, znów plastry i na samą górę pomidory.
Wersja dla leniwych: mieszamy wszystko.
Przykrywamy naczynie i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Zdejmujemy pokrywkę i gotuj aż sos wyparuje.

Podajemy z ryżem!

Ile kalorii?

Ratatouille:
733 kcal
białko: 19,2 g; tłuszcze: 43,8 g; węglowodany: 80 g, błonnik: 26g;
żelazo: 6,4 mg; wapń: 229 mg; cynk: 4,1 mg

1 porcja:
183 kcal
białko: 5,7 g; tłuszcze: 11 g; węglowodany: 20 g, błonnik: 8 g;
żelazo: 1,6 mg; wapń: 57 mg; cynk: 1 mg
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation