Kuchnia

Bakłażany

kinga paruel: bakłażan faszerowany pomidorami i anchois

1 nieduży bakłażan
3 pomidory
1 mała szalotka
3 ząbki czosnku
1 liść laurowy
sól, pieprz
100 ml oliwy extra vergine
kilka filetów sardeli (anchois)
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
kawałek bagietki
½ pomidora
sól morska w płatkach

piekarnik nagrzać do temp 180c.
bakłażana pokroić w plastry i posolić. pomidory wyfiletować (pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne), miąższ pokroić w kostkę i podsmażyć z szalotką, 2 ząbkami czosnku i liściem laurowym. doprawić do smaku sola i pieprzem.

bakłażany podsmażyć z na rozgrzanej na patelni oliwie do zarumienienia. na podsmażone bakłażany wyłożyć pomidory, następnie jeden filecik anchois. posypać bułką tartą wymieszaną z posiekanym czosnkiem i natką pietruszki. zapiekać przez 10 min w nagrzanym piekarniku. podawać z gorącymi grzankami z bagietki (bagietkę pokroić na kawałki zapiec w piekarniku aż się zrumienią. gorące natrzeć przepołowionym pomidorem i posypać solą morską w płatkach).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation