Kuchnia

Bakłażany

Makaron jaki nie znacie
- Kobieceinspiracje.pl

Makaron Normy
(porcja na 4 osoby)

Składniki:

2 bakłażany
olej słonecznikowy (dla ortodoksów oliwa z oliwek)
10 dag bułki tartej z dodatkiem granulowanego czosnku
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
40 dag ulubionego makaronu
1 szklanka sosu marinara
garść liści świeżej bazylii
15 dag kremowego serka twarogowego (dla ortodoksów ricotty)
pieprz, sól




Wykonanie:

Bakłażany bez obierania ze skórki pokroiłam na grube na palec plastry, mocno osoliłam i odstawiłam na godzinę, żeby odciekły z gorzkiego soku, a następnie osuszyłam papierowym ręcznikiem. Następnie panierowałam je systemem: mąka-jajko-bułka tarta i usmażyłam na rozgrzanym tłuszczu jak kotlety.

W czasie gdy bakłażan się smażył, ugotowałam makaron (oczywiście, al dente) w dużej ilości mocno osolonej wody, posiekałam bazylię i podgrzałam marinarę. Odcedzony makaron wysypałam na dużą miskę, obsypałam pokrojonymi na ćwiartki kotlecikami z bakłażana, posypałam bazylią, doprawiłam do smaku, zalałam marinarą, przemieszałam, a na wierzchu rozsypałam pokruszony twaróg.

S m a c z n e g o !

sos marinara
Rzeczy, których potrzebujesz:
2 puszki pomidorów w puszce, 1 mały koncentrat pomidorowy, 4 łyżki świeżo posiekanej pietruszki, 1 duży ząbek czosnku, sprasowany, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka soli, ¼ łyżeczki czarnego pieprzu, 6 łyżek oliwy, 1 mała cebula, posiekana, ½ szklanki białego wina.
1
Do robota kuchennego włóż pomidory, koncentrat, posiekaną pietruszkę, sprasowany czosnek, oregano, sól i pieprz. Dokładnie zmiksuj wszystkie składniki.
2
Rozgrzej oliwę na patelni i zeszklij cebulę.
3
Dodaj do cebuli zmiksowane pomidory. Wlej wino.
4
Duś na średnim ogniu przez 30 minut. Od czasu do czasu przemieszaj.
5
Podawaj na ciepło z makaronem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation