Kuchnia

TARTY WYTRAWNE

TARTA CZEKOLADOWA
Składniki: (12 porcji; forma o średnicy 24 cm)
Kruche ciasto:
125 g mąki pszennej pełnoziarnistej*
50 g białej mąki pszennej (u mnie luksusowa)*
1 płaska łyżeczka skórki z cytryny
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
110 g zimnego masła, pokrojonego na kawałeczki
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka kefiru/maślanki

*Uwaga: Ciasto to piekłam także tylko z samej mąki pszennej pełnoziarnistej. Wychodzi równie pyszne i kruche :)

dodatkowo:
białko do posmarowania ciasta przed pieczeniem

tarta czekoladowa20131

Masa czekoladowa:
1 szklanka mleka kokosowego (bardzo dokładnie wymieszanego!)
200 g dobrej gorzkiej czekolady (najlepiej 60-70% zawartości kakao)
1 duże jajo (lub 1 małe/średnie + 1 żółtko)
1 łyżka cukru brzozowego
1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy

tarta czekoladowa20134

Wykonanie:
Przygotować kruche ciasto. Obie mąki wymieszać i posiekać z masłem, cukrem, skórką i solą tak, by uzyskać grudki wielkości ziarna groszku. Wymieszać sok z cytryny z kefirem, dodać do ciasta, wymieszać widelcem, a następnie – palcami, szybko zagnieść.

Uwaga: Ja przy siekaniu wyręczyłam się malakserem (dodałam od razu wszystkie składniki). Zrobił to szybko i dokładnie, a mnie pozostało 2-3 minutowe zagniatanie. Funkcję tę może spełnić także mniejszy blender. Wtedy należy “posiekać” składniki w dwóch partiach.

Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
Formę do tarty wylepić ciastem i wstawić do lodówki na minimum pół godziny.

Schłodzone ciasto posmarować białkiem i wstawić do gorącego piekarnika na najniższy poziom. Piec 15-20 minut do czasu aż brzegi ciasta zaczną się delikatnie rumienić.

Uwaga: Po wyjęciu podpieczonego ciasta, od razu zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 150 stopni.

W czasie gdy ciasto się piecze przygotować masę czekoladową. Mleko kokosowe przelać do małego rondelka i podgrzać wraz z cukrem. Zestawić z ognia. Do mocno ciepłego mleka dodać pokruszoną na kawałki czekoladę. Mieszać do czasu aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Dodać jajko (i ewentualnie żółtko) oraz skórkę otartą z pomarańczy i dokładnie wymieszać. Masę czekoladową przelać na podpieczone ciasto. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec 20-25 minut w temperaturze 150 stopni.

Uwaga: Aby sprawdzić czy ciasto jest już wystarczająco upieczone, poruszyć lekko blachą. Masa powinna być już prawie całkowicie ścięta, a płynny/drżący może być tylko sam środek.

Ciasto wyjąć i schłodzić.
Podawać solo lub ze świeżymi owocami/sałatką owocową.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation