Kuchnia

TARTY WYTRAWNE

Tarta z kokosowym kremem z borówkami bez mleka (wege)
Składniki (na tartę o średnicy 30 cm):

spód – kruche ciasto:

250g mąki
120g margaryny (normalnie dałabym masło, ale z margaryną też jest ok)
1 jajko
1/2 szklanki cukru
krem kokosowy:

puszka schłodzonego mleka kokosowego (powinno stać kilka godzin w lodówce)
ok. 300ml mleka sojowego
5 żółtek
100g cukru + 1 łyżka dodatków
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:

Przygotuj kruche ciasto: zagnieć szybko mąkę z margaryną aż powstaną grudki. Dodaj cukier, jajko i szybko wyrób gładkie ciasto – możesz to zrobić mikserem. Kulę ciasta zawiń w folię i schowaj na godzinę do lodówki. Po godzinie nagrzej piekarnik do 180 stopni, rozwałkuj ciasto i przenieś do wysmarowanej masłem formy. Dociśnij i obetnij nadmiar.
Na ciasto połóż papier do pieczenia i wysyp na niego kulki ceramiczne lub suchą fasolę, aby obciążyć ciasto, Piecz 15 minut, a następnie usuń kulki i papier i piecz ok. 15 minut, aż ciasto lekko się przyrumieni (uwaga: obserwuj ciasto, być może w Twoim piekarniku tarta powinna być krócej). Wyciągnij ciasto i pozostaw do ostygnięcia.
Przygotuj krem kokosowy: żółtka utrzyj z cukrem (100g) do białości, dodaj mąkę, wymieszaj.
Otwórz puszkę mleka kokosowego. Zbierz do miseczki łyżką wytrąconą śmietankę. Schowaj do lodówki, przyda się do dekoracji.
Odmierz pozostałą, przezroczystą “wodę kokosową” (mi została połowa – 200 ml) i uzupełnij mlekiem sojowym tak, aby łącznie było 500ml płynu. Zagotuj.
Do gotującego mleka wlej masę jajeczną i cały czas mieszając doprowadź do wrzenia. Gotuj kilka minut, aż krem kokosowy zgęstnieje (nie zapomnij cały czas mieszać kremu).
Ciepły krem wylej na przestudzony spód tarty. Pozostaw do ostygnięcia.
Ubij mikserem zgarniętą śmietankę kokosową z łyżką cukru. Masa będzie bardzo gęsta.
Udekoruj tartę: Za pomocą rękawa cukierniczego udekoruj tartę ubitą śmietaną kokosową, środek wypełnij borówkami.
Dodatkowo możesz dać kilka moreli. Jeśli wolisz słodsze smaki, wierzch możesz oprószyć cukrem pudrem.
Tartę z kokosowym kremem przechowuj w lodówce, u mnie prawie cała zniknęła od razu :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation