Kuchnia

TARTY WYTRAWNE

Tartaletki migdałowe z gruszką i kajmakiem

Składniki:

kruchy spód:

250 g mąki
125 g masła
80 g cukru pudru
jajko
Mąkę przesiewamy i mieszamy z zimnym pokrojonym w kostkę masłem do czasu aż powstanie kruszonka. Trzeba to zrobić szybko. W cieście robimy wgłębienie, w nie wbijamy jajko, zasypujemy cukrem i zagniatamy, tylko do połączenia składników, tak by ciasto miało, jak najmniej ciepła naszych dłoni. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu rozwałkowujemy lub wyklejamy nim foremki do tartaletek. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i przez 10 minut zapiekamy spody.

masa migdałowa:

120 g zmielonych migdałów
100 g masła
pół szklanki płatków migdałowych (uprażonych wcześniej na suchej patelni)
4 gruszki
2 jajka
pół szklanki cukru pudru
łyżka mąki pszennej
Cukier puder ucieramy z masłem na gładki krem. Dodajemy zmielone migdały i mieszamy, a później po kolei jajka. Miksujemy do połączenia składników, na końcu dodajemy mąkę i mieszamy. Masę wykładamy na podpieczone i schłodzone spody z kruchego ciasta. Wierzch kremu posypujemy połową płatków migdałowych. Gruszki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Owoce układamy ciasno na masie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekamy przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy.

Krem kajmakowy:

pół szklanki masy kajmakowej – użyłam gotowej z puszki
łyżeczka mąki
łyżka mleka
łyżeczka masła
W małym garnku rozpuszczamy masło i mleko, dodajemy kajmak i podgrzewamy, aż będzie płynny. Na końcu zagęszczamy mąką i mieszamy. Ciepłym smarujemy tartaletki i posypujemy prażonymi migdałami. Można udekorować ubitą śmietaną 30 lub 36%. Na tę porcję wystarczy 250 ml.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation