Kuchnia

TARTY WYTRAWNE

Tarta makowa

Składniki:
Ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
125 g masła
2 żółtka

Nadzienie:
60 g maku
4 łyżki gorącego mleka
4 jajka
2-4 łyżki cukru
150 ml kwaśnej śmietany 12 %
skórka i sok z 1 cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
2 łyżki mleka

Przygotowanie
Ciasto kruche:
Do mąki dodajemy cukier i posiekane masło. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę, aby ciasto się schłodziło. Ciasto rozwałkowujemy na okrąg większy niż forma, przekładamy do foremki i dokładnie wylepiamy nim form. Spód ciasta nakłuwamy widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, wysypujemy kulki ceramiczne i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na około 15 minut. Po tym czasie usuwamy papier i pieczemy jeszcze 5-10 minut, aby spód był delikatnie rumiany.

Nadzienie:
Mak mieszamy z gorącym mlekiem i odstawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą masę. Dodajemy startą skórkę, sok z cytryny i kwaśną śmietanę. Do masy jajecznej dodajemy mak i mieszamy. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód. Masa będzie dość płynna, ale podczas pieczenia się zetnie. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 150⁰C. Wyjmujemy tartę z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia najlepiej na kilka godzin.

Polewa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i masło. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową polewą ozdabiamy wierzch ciasta.
Skórkę cytrynową można zastąpić skórką z pomarańczy lub dodać kandyzowaną skórkę.

Gosia17 / smaker.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation