Kuchnia

TARTY WYTRAWNE

Tarta z rabarbarem i budyniem

Składniki

3–4 łodygi rabarbaru
2 łyżki cukru
Kruchy spód

150g mąki pszennej
150g maki krupczatki
200g miękkiego masła
100g cukru białego
1 żółtko
2 duże łyżki śmietany
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Budyń

30g mąki pszennej
3 żółtka
90g cukru
250 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarna z ½ laski wanilii
Kruszonka

100g mąki pszennej
50g cukru
50g miękkiego masła
wanilia, opcjonalnie
Przygotowanie

Rabarbar myjemy, kroimy na 2 cm kawałki i zasypujemy 2 łyżkami cukru. Odstawiamy na 1–2 godziny, aby rabarbar puścił sok i zmiękł. Przed wyłożeniem na tartę odcedzamy go.
Kruche ciasto. Masło rozcieramy z cukrem, żółtkiem, śmietaną i wanilią. Następnie dodajemy połączone mąki. Mieszamy ciasto łopatka, a gdy składniki zaczną się łączyć, przekładamy je na blat i szybko zagniatamy. Im krócej zagniatamy kruche ciasto tym jest delikatniejsze i bardziej kruche. Zawinięte w folię ciasto schładzamy ok. 30 minut w lodówce
Formę do tarty smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto wałkujemy na kształt koła i grubość ok. 5 mm. Nawijamy je na wałek i przenosimy na foremkę do tarty (rozwijamy je). Lekko przyciskamy, aby ciasto wszędzie przylegało, a nadmiar ciasta ścinamy nożem.
Piekarnik nagrzewamy do 200°C i podpiekamy spód ok. 10 minut.
Budyń. Mąkę mieszamy z cukrem, żółtkami i połową mleka. Drugą połowę wlewamy do garnka i wstawiamy na ogień. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy masę jajeczną cały czas mieszając, aż budyń zgęstniej i zaparzy się. Odstawiamy go, aby przestygł.
Kruszonka. Masło rozcieramy z cukrem, dodajemy mąkę i rozcieramy tak, aby uzyskać okruchy.
Na spód wykładamy budyń, równo go rozprowadzamy, następnie rabarbar i na wierzchu posypujemy kruszonką. Tartę pieczemy ok. 25–30 minut w temperaturze 170°C.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation