Kuchnia

TARTY WYTRAWNE

Tarta morelowa

Składniki:

spód:

200 g czekoladowych herbatników
łyżka kakao
80 g masła
krem:

250 g sera mascarpone
2 jajka
50 g cukru
50 g płatków migdałowych
kilka kostek gorzkiej czekolady do dekoracji
morelowa konfitura

500 g moreli
4 łyżki miodu gryczanego
2 łyżki posiekanej świeżej mięty
Spód:

Ciastka rozdrabniamy na puch i mieszamy z kakao oraz roztopionym masłem. Masę wykładamy na spód tarty, równomiernie dociskamy, by wyrównać powierzchnię. Blaszkę wstawiamy do lodówki i chłodzimy co najmniej godzinę, aż nieco stwardnieje.

Krem:

Jajka wlewamy do szklanej miski, którą stawiamy na garnku z gotującą wodą. Dodajemy do jajek cukier i ubijamy mikserem w tej wodnej kąpieli aż cukier całkowicie rozpuści się. Gdy to nastąpi masę trzeba zdjąć z garnka i nadal ubijać do czasu, gdy będzie zimna i powstanie gęsty krem. Serek mascarpone delikatnie wymieszać, by nie miał grudek i równie delikatnie połączyć z masą jajeczną oraz płatkami migdałów. Wstawić do lodówki.

Konfitura:

Morele pokroić w plasterki. W garnku z grubym dnem rozgrzać miód. Gdy będzie płynny, dodać morele i posiekaną miętę. Gotować na małym ogniu aż miód nieco zgęstnieje i obtoczy owoce. Przestudzić.

Na schłodzoną, utwardzony spód wyłożyć połowę odsączonej konfitury morelowej. Na nią cały zimny krem, a potem ponownie morele. Schłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny, a najlepiej całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation