Kuchnia

TARTY WYTRAWNE

Owsiana tarta jeżynowa z masą budyniową
(przepis własny)

Składniki na okrągłą formę o śr. 26cm

Kruche ciasto:
250g mąki pszennej
100g zmielonych płatków owsianych
200g masła
75g cukru pudru
1 jajko
2 żóltka

Masa budyniowa
500ml śmietanki o zaw. tł. 18%
2 łyżki cukru
1 budyń waniliowy

Kruszonka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka zmielonych płatków owsianych
1 łyżka cukru
20g stopionego masła

Dodatkowo
500g świeżych jeżyn
Cukier puder do posypania

Wykonanie

Kruche ciasto
Wymieszałam na stolnicy mąkę ze zmielonymi płatkami owsianymi. Dodałam pokrojone na kawałki masło, cukier pude, jajko i żółtka. Posiekałam wszystko nożem i zagniotłam szybko kruche, elastyczne ciasto. Rozwałkowałam je na koło o średnicy nieco większej niż dno formy. Nawinęłam na wałek i delikatnie przeniosłam do formy. Docisnęłam do dna i boków. Wstawiłam do lodówki na pół godziny.

Masa budyniowa
Proszek budyniowy rozrobiłam w 100ml śmietanki. Resztę śmietanki wlałam do rondelka. Dodałam cukier i podgrzewałam na małym ogniu do zagotowania. Cały czas mieszając wlewałam cienkim strumieniem rozmieszany proszek budyniowy. Ponownie całość zagotowałam. Zestawiłam z ognia i lekko przestudziłam.

Kruszonka
W miseczce wymieszałam mąkę z płatkami owsianymi i cukrem. Dodałam roztopione masło i wymieszałam, aż utworzyły się grudki.

Montaż
Wyjęłam schłodzone ciasto z lodówki. Nakłułam je widelcem. Przykryłam kawałkiem papieru do pieczenia i obciążyłam ziarenkami grochu. Wstawiłam do piekarnika na 20 minut. Na podpieczony spód wyłożyłam przestudzoną masę budyniową. Wyrównałam powierzchnię i rozłożyłam na niej jeżyny (wcześniej opłukane i odsączone na sicie). Posypałam kruszonka i wstawiłam ponownie do piekarnika na kolejne 20 minut. Upieczoną tartę wystudziłam w formie. Zimną posypałam cukrem pudrem.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation