Kuchnia

Ciasta i ciastka

Ciasto z brzoskwiniami i kruchą bezą
SKŁADNIKI NA CIASTO:

200 g masła lub margaryny

200 g cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

275 g mąki tortowej

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 jajka

5 łyżek likieru jajecznego ( advocat )



DODATKOWO:

100 g cukru

2 białka

szczypta mąki ziemniaczanej

kilka kropel soku z cytryny



DODATKOWO:

300 g brzoskwiń

Brzoskwinie kroimy w niewielkie kawałki. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Masło miksujemy razem z solą oraz cukrami na tzw. puch. Następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku, cały czas miksując. Do masy dodajemy naprzemiennie przesianą mąkę z likierem. Na koniec łączymy delikatnie z pokrojonymi brzoskwiniami. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej o śr. 24-26 cm. Przekładamy surowe ciasto i pieczemy w temp. 175 C przez 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Na 10 min. przed końcem pieczenia ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, aż masa stanie się lśniącą. Dodajemy szczyptę mąki ziemniaczanej oraz kilka kropel soku z cytryny, chwilę miksujemy. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i wykładamy na nie dowolnie masę bezową lub przekładamy do szprycy cukierniczej zakończonej tylką w kształcie gwiazdki i wyciskamy fantazyjne kształty. Wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 3 minuty w temp. 220 C do lekkiego zarumienienia. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation