Kuchnia

Ciasta i ciastka

Wietnamskie pieczone ciasto bananowe

Składniki:

9 średniej wielkości bananów, dojrzałych
60 g drobnego cukru do wypieków
7 jajek
1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (ok. 380 g)
250 g masła, roztopionego
200 g mąki pszennej, przesianej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Banany pokroić w plasterki, wymieszać z cukrem, odstawić na 30 minut.

Formę okrągłą o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.

Jajka zmiksować (w całości), dodać mleko skondensowane i roztopione masło, dalej miksując. Dodać przesianą mąkę i wymieszać. Delikatnie wmieszać banany.

Ciasto wlać (będzie bardzo rzadkie) do przygotowanej formy. Piec w temperaturze 200ºC przez około 1 godzinę, do tzw. suchego patyczka. W trakcie pieczenia, jeśli ciasto szybko zbrązowieje, warto przykryć je folią aluminiową. Wystudzić w stygnącym piekarniku. Wyjąć, przechowywać w lodówce.

Smacznego :-).

Przepis pochodzi ze strony 'Almost Bourdain'.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation