Kuchnia

Ciasta i ciastka

Sernik z musem z pieczonych truskawek

Spód:
2 opakowania herbatników typu 'petitki'

Mus z pieczonych truskawek:
500 g truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych
1 łyżka octu balsamicznego
4 łyżki cukru trzcinowego

W szerokim naczyniu żaroodpornym wymieszać przepołowione truskawki z octem balsamicznym i cukrem trzcinowym. Wstawić do rozgrzanego do 170ºC piekarnika i zapiekać przez około 35 - 40 minut (mrożone kilka minut dłużej), bez pokrywki. Wyjąć, wystudzić, następnie zmiksować blenderem na puree.

Składniki na masę serową:
750 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie
250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
2 duże jajka
1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka pasty z wanilii, ekstraktu z wanilii lub 1 opakowanie cukru wanilinowego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.

Wykonanie:
Formę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć herbatniki, jeden przy drugim.

Masę serową przelać na ciasteczkowy spód. Na wierzch masy serowej wyłożyć delikatnie mus z pieczonych truskawek w postaci sporych kółek, kropek, zatapiając część musu głębiej, w masie serowej. Patyczek do szaszłyków lub cienki koniec łyżeczki umieścić w masie serowej i przeciągnąć przez mus i masę serową tworząc esy floresy.

Piec w temperaturze 160ºC przez około 45 - 50 minut, najlepiej bez termobiegu. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation