Kuchnia

Ciasta i ciastka

Croissants aux Amandes - migdałowe croissanty

6 czerstwych croissantów
4 łyżki płatków migdałowych

na syrop:
2 łyżki cukru
2 łyżki rumu
1 szklanka wody

na nadzienie:
100 g cukru
100 g zmielonych migdałów
100 g miękkiego masła
szczypta soli
2 jajka

W rondelku gotuję przez 2 minuty wszystkie składniki syropu, odstawiam do wystygnięcia. Składniki nadzienia (bez jajek) mieszam, aż powstanie gładka masa, następnie dodaję po jajka i mieszam do połączenia składników.

Croissanty przekrawam (nie rozcinając ich do końca), rozkładam każdego z nich i zamaczam ich zewnętrzną stronę na krótko w syropie. Powinny być dobrze zwilżone, ale nie mokre.

Następnie układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i do wnętrza każdego wkładam nadzienie migdałowe. Nadzieniem smaruję również wierzch rogali, po czym posypuję je płatkami migdałowymi. Rogaliki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę ok. 15 minut. Po upieczeniu można posypać je cukrem pudrem.

Można je przygotować dzień wcześniej i włożyć do lodówki, wówczas pieczemy je o 5 minut dłużej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation