Kuchnia

Ciasta i ciastka

Ciasto z agrestem i marcepanem

Składniki:

3 duże jajka
150 g drobnego cukru do wypieków
30 ml oleju słonecznikowego
150 g masy marcepanowej
180 g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
500 g agrestu, odszypułkowanego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Marcepan najlepiej schłodzić (będzie się lepiej ścierał). Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.

W misie miksera umieścić jajka (w całości, bez rozdzielania na białka i żółtka) i cukier. Rozpocząć ubijanie i kontynować do momentu aż mieszanka jajeczna potroi objętość, do białości i puszystości. Marcepan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, bezpośrednio do mieszanki jajecznej, wymieszać. Dodać 2 łyżki oleju słonecznikowego i delikatnie wymieszać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i wymieszać, tylko do połączenia, nie za długo - by ciasto zbyt mocno nie opadło.

Formę kwadratową o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Na górę poukładać agrest. Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Polukrować i pokroić na kwadraty.

Składniki na lukier:

1 szklanka cukru pudru
2 - 3 łyżki gorącej wody

Cukier puder dokładnie rozprowadzić (rozetrzeć) z wrzącą wodą. Gęstość lukru można regulować dosypując cukru pudru (jeśli jest zbyt rzadki) lub dodając wody (jeśli jest zbyt gęsty).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation