Kuchnia

Ciasta i ciastka

Sułtańskie kwadraciki owsiane z daktylami

Składniki:

300 g suszonych daktyli (bez pestek)
100 g porzeczek (mogą być mrożone)
skórka starta z pomarańczy (najlepiej umytej niewoskowanej)
180 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczko mielonego kardamonu
szczypta soli
90 g brązowego cukru
170 g zimnego masła
100 g płatków owsianych (zwykłych, górskich)

Daktyle pokroić (każdy tak na 2-3 kawałki), wrzucić do rondelka, dodać porzeczki i zalać 500 ml wody zagotować, zmniejszyc ogień i gotować jeszcze 15 min.mieszając od czasu do czasu. Powstanie gęsta masa podobna do dżemu (jeśli nie cała woda się wchłonęła, należy ją odlać). Dodać starta z pomarańczy skórkę, wymieszać i odstawić do ostudzenia.

Mąkę z proszkiem przesiać do miski, dodać cukier, kardamon i szczyptę sól, wymieszać.

Dodać pokrojone w kostkę masło i zagnieść (najwygodniej w robocie kuchennym).

Na koniec dodać płatki owsiane i i wymieszać dłońmi, ciasto będzie przypominało posypkę.

Foremkę do ciasta o wymiarach 20 x 30 cm posmarować w kilku miejscach masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

Przesypać do foremki ok. 2/3 ciasta i ugnieść, tak by utworzyć równy spód.

Nałożyć na to masę daktykowo- porzeczkową, a następnie posypać pozostałym ciastem, tworząc większe grudki- posypkę.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 35-40 mi., aż ciasto się lekko zarumieni.

Odstawić by ciasto całkiem przestygło, a następnie pokroić w kwadraty.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation