Kuchnia
Ciasta i ciastka
Sernik cytrynowy z pieczonym rabarbarem
Składniki na spód:
200 g ciastek maślanych
50 g masła, roztopionego
Ciastka i masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. W przypadku braku malaksera - ciastka umieszczamy w mocnym woreczku (np. z zapięciem) i uderzamy mocno wałkiem lub tłuczkiem, do ich pokruszenia, na końcu łączymy z roztopionym masłem.
Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód, boków niczym nie smarować. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, wyklepać z niej spód i boki formy do połowy, wyrównując łyżką.
Składniki na masę serową:
1 szklanka jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej
250 g mascarpone (1 opakowanie), w temperaturze pokojowej
pół szklanki cukru pudru
sok i skórka otarta z 1 niewoskowanej cytryny
1 szklanka śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
10 g żelatyny w proszku (2,5 łyżeczki) lub 3 listki żelatyny + 50 ml wody
Cytrynę niewoskowaną umyć, wyparzyć, otrzeć z niej skórkę, wycisnąć sok. Odłożyć.
W misie miksera umieścić jogurt grecki, serek mascarpone, cukier puder, skórkę i sok z cytryny. Zmiksować (końcówki miksera do ubijania białek) do otrzymania jednolitej, bezgrudkowej masy.
Żelatynę w proszku zalać 50 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.
Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Tak zaprawioną żelatynę dodać do masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.
W osobnym naczyniu umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę. Ubić do sztywności. Dodać ją do masy serowej, w dwóch turach i delikatnie wymieszać z masą serową.
Na spód ciasteczkowy wyłożyć masę serową. Wyrównać szpatułką. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, najkorzystniej przez noc.
Pieczony rabarbar:
200 g rabarbaru, pociętego w 10 cm kawałki
2 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
Na małą blaszkę wyłożyć rabarbar, polać miodem, sokiem z cytryny i wanilią. Umieścić w piekarniku rozgrzanym do 200ºC i piec przez 12 - 15 minut lub do zmięknięcia łodyg, w połowie pieczenia raz delikatnie mieszając. Najlepiej by rabarbar zachował swój kształt, ale był mięciutki. Wyjąć, wystudzić.
Na paterę wyłożyć schłodzony sernik. Na górę wyłożyć wystudzony rabarbar, polać powstałym syropem rabarbarowo - miodowym.
Przechowywać w lodówce.
MA==