Kuchnia

Ciasta i ciastka

Sernik waniliowy z białą czekoladą

Zwarty sernik waniliowy z dodatkiem białej czekolady. Prosty, mało składnikowy i bardzo smaczny :-)

- szykujesz go w 15 minut!
- bez glutenu
- tylko kilka składników

Czas przygotowywania: około 15 minut
Czas pieczenia: 80 minut - 160 stopni
Ilość porcji: tortownica o średnicy 23 cm


Składniki:
• 1 kg dobrego mielonego twarogu np. Piątnica
• 2 duże jajka
• 1 tabliczka dobrej jakości białej czekolady - 100 g
• 100 g śmietanki słodkiej 30 %
• 2 łyżki cukru
• 1 laska wanilii lub łyżka pasty/ekstraktu
• 1 łyżka mąki/skrobi ziemniaczanej

Na spód opcjonalnie:
• niecałe pół szklanki wiórków kokosowych
• pełna łyżka masła

Dekoracja:
wiórki kokosowe, cukrowe dropsy, odlewy z białej czekolady.

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Ja nie użyłam papieru. Zapnij obręcz.

Spód
Jeśli planujesz piec sernik z lekkim spodem kokosowym, do małego rondelka przesyp wiórki. Dodaj masło i podgrzewaj całość mieszając. Wystarczy, by masło się rozpuściło. Sypkie wiórki przełóż na spód formy. Wyrównaj powierzchnię.

Masa serowa:
Laskę wanilii przetnij wzdłuż nożem. Wyskrob nasionka tępą stroną noża.
Całość umieść w rondelku ze śmietanką i białą czekoladą. Podgrzewaj do zagotowania i zdejmij z palnika. Usuń twardą skórkę wanilii. Całość dobrze rozetrzyj łyżką, by nasionka się rozdzieliły.

Do miski wbij jajka i dodaj cukier. Ubijaj mikserem około 3 minuty. Dodaj ser, płynną czekoladę z wanilią oraz mąkę ziemniaczaną. Całość dobrze wymieszaj.

Masę serową ostrożnie wyłóż do tortownicy. Wyrównaj powierzchnię.

Sernik piecz na środkowej półce, 80 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu, sernik zostaw w zamkniętym piekarniku na 10 minut. Sernik nie rośnie.. nie opada i nie pęka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation