Kuchnia

Ciasta i ciastka

Kołacz z makiem,marcepanem i śliwkami

Składniki:

380 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży
1 duże jajko
1 żółtko
150 ml mleka
80 g masła, roztopionego i przestudzonego
60 g drobnego cukru do wypieków
szczypta soli

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm, delikatnie podsypując mąką. Ciasto przekroić na 3 dłuższe (40 cm) pasy (→ patrz zdjęcie poniżej). Na środek pasów wyłożyć nadzienie makowe, skleić i uformować 3 długie ruloniki. Ruloniki ułożyć i połączyć na kształt ślimaka w tortownicy o średnicy 26 cm (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia). W nieduże pozostawione odstępy powkładać odpestkowane i przepołowione śliwki, w taki sposób, by na siebie zachodziły. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 - 40 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia (podwojenia objętości). Po wyrośnięciu a przed samym pieczeniem chlebek posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 35 - 40 minut (piekłam z termoobiegiem, ale można i bez niego). Wyjąć, przestudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Nadzienie makowo - marcepanowe:

80 g maku (suchego)
50 g masy marcepanowej
80 g drobnego cukru do wypieków
kilka kropel ekstraktu (lub aromatu) migdałowego

Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystudzenia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.

/Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem/.

Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego. Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.

Do tak przygotowanego maku dodać startą na tarce masę marcepanową, cukier, ekstrakt z migdałów i wymieszać do połączenia.

Ponadto:

700 - 800 g śliwek
1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka, na glazurę
cukier puder do oprószenia

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation