Kuchnia

Na mokro :)

Ekspresowe lody miętowe z czekoladą (bez jajek i maszyny).

Składniki na ok. 900 ml lodów:
400 ml schłodzonego mleka skondensowanego niesłodzonego
400 g schłodzonej śmietany 36%
150 g cukru pudru
70 g świeżej mięty ( 2 - 3 duże doniczki)*
2 - 3 łyżeczki ekstraktu miętowego**

oraz:
80 g gorzkiej czekolady najlepiej w formie płatków lub kropelek***

* Mięty różnią się intensywnością zapachu. Koniecznie należy powąchać miętę przed zakupem i wybrać taką która ma naprawdę wyrazisty aromat.

** Dobre i niedrogie są naturalne miętowe krople Herbapolu. Zero chemii i przepiękny miętowy aromat.

*** Można również pokroić na bardzo małe kawałki tabliczkę gorzkiej czekolady

Listki mięty wrzucić do blendera, wlać schłodzone mleko skondensowane i miksować, aż powstanie gładka, jednolita masa.

W wysokim garnku ubić śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać miętowe mleko. Uwaga - może nieco pryskać! Dodać ekstrakt miętowy. Masa raczej nie ubije się na sztywno, chodzi głównie o jej mocne spienienie, dzięki temu dostanie się do niej dużo powietrza i lody będą puszyste.

Przelać spienioną masę do pojemnika na lody, zamknąć i wstawić do zamrażarki. Po około 3 godzinach, masa zgęstnieje, wtedy należy dodać do niej kawałki czekolady i wymieszać. Zamrozić.

Czekoladę w przepisie można oczywiście pominąć, wtedy należy po prostu wstawić masę lodową do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Smacznego! :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation