Kuchnia

Na mokro :)

Kawa z białą czekoladą.

Składniki:
- kilka kostek białej czekolady (w zależności jak bardzo słodką lubicie kawę),
- ok. 1/3 szklanki mleka skondensowanego (zagęszczonego bez cukru),
- 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- wrzątek do zaparzenia kawy,
- 3/4 szklanki mleka (gorącego np. 2% bądź używamy reszty zagęszczonego mleka).

Wykonanie:
W garnuszku (na małym ogniu) rozpuszczamy czekoladę z mleczkiem skondensowanym. Mieszamy do uzyskania jedwabistej i gładkiej masy (pomocna może być ubijaczka do jajek, ładnie rozprowadzi grudki). Mleko podgrzewamy (np. w mikrofali lub gotujemy na małym ogniu), ubijamy pianę blenderem z końcówką ubijaczki do jajek. Czekoladę przelewamy na dno wysokiej szklanki. Dopełniamy spienionym mlekiem tak trochę ponad połowę tej szklanki. Następnie kawę zalewamy wrzącą wodą (tak z 1/3 zwykłej wielkości szklanki). Zaparzoną kawę wlewamy powoli po bokach szklanki do naszego ubitego mleka. Piana podejdzie sama do góry, tworząc 3 warstwy. Proste i szybkie :-) Na górę posypałam przyprawą do kawy i deserów (np. Kamis Specjalite w młynku, można użyć potartej białej czekolady, bądź samego cynamonu). Najsłodsza warstwa jest na samym dole, więc przed wypiciem mieszamy i jeszcze ciepłą pijemy :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation