Kuchnia

Na mokro :)

Mango lassi.

Lassi, absolutny klasyk kuchni indyjskiej, który Hindusi popijają, aby orzeźwić się w trakcie upałów. Tradycyjne lassi jest słone i przyprawione chili, jednak to słodka wersja jest popularna. Bazę napoju stanowi zawsze jogurt, potem całkowita dowolność. Ja przepadam za mango lassi, chyba najbardziej znany smak. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować tego jogurtowego napoju, czym prędzej każę Wam kupić mango i jogurt. Mango wybierajcie dojrzałe, będzie słodkie i soczyste.

Składniki:

1 dojrzałe mango
1 szklanka jogurtu greckiego
1/3 szklanki mleka
2 łyżki miodu
szczypta kardamonu
rozdrobnione orzechy (np. migdały)
Mango obrać, wyrzucić pestkę. Pokroić na kawałki i wrzucić do naczynia miksującego wraz z jogurtem, mlekiem, miodem i kardamonem. Dokładnie zmiksować na gładką masę. Przelać do szklanek.

Posypać z wierzchu rozdrobnionymi orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation