Kuchnia

Kuchnia - przepisy

Ciasto czekoladowe z pomarańczą bez pieczenia Składniki (forma 20cmx20cm):
Ciasto:
2 szklanki orzechów włoskich
1 szklanka rodzynek
2/3 szklanki daktyli
4 łyżki surowego kakao w proszku
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka cynamonu w proszku
2-3 szczypty kardamonu w proszku
1 szczypta soli morskiej lub himalajskiej
1/4 szklanki soku z pomarańczy
Polewa czekoladowa:
1/5 szklanki oleju kokosowego, rozpuszczonego
3 łyżki surowego kakao w proszku
2 łyżki syropu klonowego lub z agawy
2 łyżki mleka migdałowego
Wykonanie:
Orzechy rozdrobnij w robocie kuchennym. Następnie dodaj resztę składników oprócz soku z pomarańczy i jeszcze raz wszystko wymieszaj miksując przez kilka chwil.
Masę przenieś do miski i dodaj sok z pomarańczy. Całość dokładnie wymieszaj ręką. Masa wyjdzie lepka, ale tym się nie martw – w lodówce odpowiednio stężeje.
Formę wyłóż folią kuchenną (co ułatwi późniejsze wyjęcie ciasta), a następnie wypełnij ją ciastem, dokładnie wygładzając jego powierzchnię.
Ciasto włóż do zamrażalnika na co najmniej jedną godzinę. Gdy ciasto będzie odpowiednio twarde przygotuj polewę czekoladową. W tym celu rozpuść olej kokosowy, do którego dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj syrop klonowy oraz mleko i jeszcze raz dokładnie całość wymieszaj.
Masę czekoladową wylej na ciasto i dokładnie rozprowadź po jego powierzchni. Pamiętaj, że masa bardzo szybko zgęstnieje, dlatego ewentualne wzorki na niej musisz wykonać jak najszybciej.
Całość włóż do zamrażalnika na 10-15 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i pokrój na porcje. Możesz udekorować pomarańczą i listkami mięty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation