Kuchnia

Kuchnia - przepisy

Drożdżowe placuszki z wiśniami i różaną nutą
Składniki (na 10-12 placków)

1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 opakowania drożdży instant (4 g)
3 łyżki czegoś słodkiego
3 łyżki oleju
3/4 szklanki ciepłego mleka roślinnego
2 łyżki wody różanej
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
wiśnie świeże lub z przetworów - bez pestek (ok. 200 g)

Przygotowanie
Suche składniki mieszamy w misce, dodajemy ciepłe mleko i olej, dokładnie mieszamy. Ciasto odstawiamy na 40 minut, przykrywając je ściereczką.

Po tym czasie do ciasta dodajemy wiśnie i wodę różaną. Placuszki smażymy na niewielkiej ilości oleju, na małym ogniu, aż się porządnie zarumienią z każdej ze stron.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation