Kuchnia

Kuchnia - przepisy

Chleb z kaszy gryczanej
Składniki:

500 g kaszy gryczanej niepalonej – najlepiej eko
2-3 łyżeczki soli
2 łyżki czarnuszki
1 łyżka suszonego tymianku
3-4 łyżki łuskanego słonecznika
3 łyżki mielonego lnu.

Przygotowanie:

Płuczemy dokładnie (nieugotowaną!) kaszę w leniej wodzie. Następnie zalewamy kaszę wodą i zostawiamy na noc, żeby namokła. Rano płuczemy kaszę ponownie i zalewamy nową wodą. Odstawiamy na kilka godzin. Namoczoną kaszę (powinna się trochę lepić) miksujemy z odrobiną wody, w której się namaczała, dodajemy sól, tymianek, czarnuszkę i dokładnie mieszamy. Przekładamy do rynienki do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy mielonym lnem i ziarnami słonecznika, a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 160 stopni. Pieczemy ok. 40-50 minut. Można potem chlebek jeszcze zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Kiedy chlebek wystygnie, wyjmujemy z rynienki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation