Kuchnia

zupy

Tex mex czyli zupa meksykańska

1/2 kg mielonej wołowiny
zielona papryka cebula
2 puszki pomidorów
mała ostra papryczka
paczka mrożonej kukurydzy
szklanka bulionu wołowego
olej
kmin rzymski
W grubym emaliowanym garnku podgrzewamy dwie łyżki oliwy, na której smażymy drobno pokrojoną cebulę i jeszcze drobniej pokrojoną dużą zieloną paprykę. Cebulę na złoto, paprykę by była miękkawa.

Dodajemy pół kilograma mielonej wołowiny i łyżeczkę sproszkowanego w moździerzu kminu rzymskiego. Smażymy mieszając i rozdrabniając wołowinę łyżką, aż mięso lekkio zbrązowieje. Dodajemy całą zawartość dwóch puszek pomidorów, drobno pokrojoną ostrą papryczkę (lub dwie, lub trzy - w zależności od podniebienia), torebkę mrożonej kukurydzy i szklankę bulionu wołowego.
Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut.

Podajemy z siekaną natką kolendry, startym ostrym serem i pokruszonymi chipsami z tortilli.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation