Kuchnia

zupy

Pikantna tajska zupa z kurczakiem i papryką.

Składniki

Ilość porcji: 4

1 l bulionu warzywnego
400 ml mleka kokosowego
400 g fileta z piersi kurczaka
200 g ryżu
150 g papryki czerwonej
50 g cebuli
20 g świeżego imbiru
1 papryczka chilli
1 limonka
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka pasty curry, zielonej lub czerwonej
1 łyżeczka trawy cytrynowej
1 ząbek czosnku
Szczypiorek
Sól
Pieprz
Oliwa z oliwek


Przygotowanie

Pierś z kurczaka pokrój w cienkie plastry, skrop niewielką ilością soku z limonki, dopraw curry, solą, pieprzem, polej oliwą z oliwek i odstaw.
W garnku zagotuj litr bulionu warzywnego i wlej mleko kokosowe. Dopraw niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu. Dodaj posiekaną papryczkę chili razem z pestkami, posiekany świeży imbir oraz łyżkę pasty curry. Całość wymieszaj i podgotuj. Dodaj startą skórkę z limonki i łyżeczkę trawy cytrynowej. Wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Dodaj posiekany ząbek czosnku i łyżkę sosu sojowego. Wymieszaj i nadal gotuj.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek, wrzuć pokrojoną cebulę i czerwoną paprykę, dopraw solą, pieprzem i smaż do momentu, aż papryka zmięknie. Następnie wrzuć wszystko do garnka, w którym gotujesz zupę.
Na rozgrzaną patelnię wrzuć pierś z kurczak, usmaż, dodaj do garnka z zupą i gotuj na małym ogniu.
Szczypiorek posiekaj i dodaj do zupy pod koniec gotowania.
Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu i podawaj z gotową zupą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation