Kuchnia

zupy

Klopsiki w sosie koperkowym M. Gessler
Składniki:

1/2 kg łopatki wieprzowej
1 jajko
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 czerstwa bułka
3 pęczki kopru
2 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego
pół szklanki śmietany
sól i pieprz
2 łyżki mąki

Sposób przygotowania klopsików w sosie koperkowym według Magdy Gessler:

Łopatkę wieprzową należy zmielić w maszynce wraz z namoczoną w mleku bułką. Do zmielonych składników dodajemy jajko, posiekany jeden pęczek koperku, sól i pieprz. Dobrze wymieszane składniki formujemy w okrągłe klopsiki. Aby mięso nie przyklejało się do rąk, najlepiej mieć je mokre. Mięso obtaczamy w mące i podsmażamy na patelni.

Teraz czas na sos. Podgrzewamy bulion (z warzyw, mięsa lub na kostce warzywnej/mięsnej) i dodajemy do niego zahartowaną śmietanę (do szklanki ze śmietaną należy dodać trochę gorącego wywaru, następnie całość dodać do bulionu). Dodajemy makę i trochę soli, a następnie drobno posiekany koperek. Do sosu wrzucamy klopsiki i gotujemy kilkanaście minut na małym ogniu. Klopsiki można podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation