Kuchnia

zupy

Zupa z kurczakiem i ryżem

Składniki (na 4 porcje):
1 cebula, pokrojona w kostkę
1 łodyga selera naciowego, pokrojonego w kostkę
4 łyżki przecieru pomidorowego (passata)
2 piersi z kurczaka
800 ml bulionu drobiowego lub rosołu
1 łyżeczka przyprawy 7 smaków
pół szklanki ryżu
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki do posypania

W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i selera, smażymy przez 5 minut. Wlewamy ciepły bulion, dodajemy passatę, piersi z kurczaka (jeśli są duże podzielcie je wzdłuż na pół, tak, by bulion je przykrył) i przyprawę 7 smaków. Doprowadzamy do zagotowania, wsypujemy ryż. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Mięso wyjmujemy, przy pomocy dwóch widelców dzielimy na mniejsze kawałki. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładamy mięso. Podajemy posypaną natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation