Kuchnia

zupy

Zupa z groszku z lanymi kluseczkami – wspomnienie z dzieciństwa
Składniki (na około 6 porcji):

1 szyja indycza (lub 2 udka kurczaka bez skóry)
300 g mrożonej włoszczyzny pokrojonej w słupki
2 puszki zielonego groszku konserwowego
pół pęczka koperku
sól, pieprz
kluski lane:
2 płaskie łyżki mąki
1 jajko
ewentualnie odrobina wody
szczypta soli
po szczypcie tymianku i majeranku

Przygotowanie:

Do garnka wkładamy umytą i przekrojoną na pół szyję indyczą. Zalewamy 1,5-2 litrami zimnej wody i zagotowujemy. Ściągamy szumy, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu (ale tak, by zupa cały czas lekko wrzała) około godziny. Następnie dodajemy włoszczyznę i gotujemy około 15 minut. W międzyczasie groszek z jednej puszki przecieramy przez sitko lub miksujemy. Dodajemy do zupy wraz z pozostałym w całości groszkiem z drugiej puszki. Gotujemy 10 minut po czym z wywaru wyciągamy szyję. Gdy przestygnie obieramy ją z mięsa, które następnie wrzucamy do zupy.
Robimy kluski lane: w miseczce dokładnie mieszamy mąkę, jajko, sól i zioła. Gdyby masa była zbyt gęsta dodajemy odrobinę zimnej wody. Ciasto na kluski powinno mieć półpłynną konsystencję (taką, by jednocześnie z lekkim oporem ale i łatwością spływało z czubka łyżki). Do wrzącej zupy, z czubka łyżki „kapiemy” przygotowanym ciastem na kluski. Staramy się, by były dosyć cienkie. Na koniec zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dorzucamy posiekany koperek.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation