Kuchnia

zdrowe ale nie nudne

Chilli, Czosnek i Oliwa: Turecka sałatka z ciecierzycy, Nohut Salatası
Turecka sałatka z ciecierzycy
Nohut Salatası

na podstawie przepisu z tego bloga
czas przygotowania : 20 min.

Składniki:

1 puszka ciecierzycy
duża garść czarnych oliwek bez pestek (u mnie oliwki kalamata)
4 pomidory Roma lub ok. 200 g pomidorków koktajlowych
1 mała czerwona cebula
100 g sera feta
na sos: sok z 1 cytryny, 2 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, po 1/2 łyżeczki mielonego kuminu, pieprzu cayenne lub ostrej papryki, soli i pieprzu
posiekana natka pietruszki lub świeża mięta

Przygotowanie:

Ciecierzycę oraz oliwki opłucz z zalewy. Oliwki należy pozbawić pestek. Pomidory pokrój w kostkę, a jeżeli używasz koktajlowych, przekrój je na połówki. Cebulę pokrój na cienkie plasterki. Składniki sałatki umieść w misce.
W miseczce lub słoiku wymieszaj składniki sosu. Spróbuj i ewentualnie dopraw. Polej sosem sałatkę i wymieszaj. Posyp posiekaną natką pietruszki lub miętą oraz pokruszonym serem feta.
Podawaj od razu lub wstaw do lodówki na pół godziny, aby smaki się przegryzły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation