Kuchnia

zdrowe ale nie nudne

Ryż zapiekany z gruszkami i sosem waniliowym

Składniki

200 g ryżu jaśminowego KUPIEC
4 duże gruszki
80 g masła + do wysmarowania formy
80 g cukru
szczypta cynamonu
łyżeczka esencji waniliowej lub kilka kropli olejku
Sos składniki:
szklanka mleka
3 żółtka
laska wanilii
5 łyżek cukru




Przygotowanie

Mleko zagotować z wydrążoną wanilią, lekko ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do mleka i cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu aż sos zgęstnieje.

Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Do gorącego ryżu dodać cukier, masło i esencję, wymieszać. Gruszki zetrzeć lub pokroić w cienkie plastry, lekko oprószyć cynamonem. Formę do zapiekania wysmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu, połowę gruszek, przykryć drugą częścią ryżu, na wierzch ułożyć pozostałe gruszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 St na 35-40 min. Podawać ciepłe z sosem waniliowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation