Kuchnia

zdrowe ale nie nudne

Sajgonki z kuskusem i chrupiącymi warzywami


Składniki

40 g Kaszy Kuskus Kupiec
6 płatów papieru ryżowego
cukinia
marchewka
3 szparagi
2 gałązki natki pietruszki
olej do smażenia
sos do sajgonek
liście sałaty


Przygotowanie

Ugotować kuskus wg przepisu na opakowaniu. Doprawić solą i pieprzem.

Obrać warzywa, następnie pokroić je w drobne słupki. Posiekać pietruszkę.

Pojedynczo namaczać płaty papieru ryżowego w letniej wodzie.

Kiedy płat papieru ryżowego namoknie odsączyć go na ściereczce, następnie przełożyć na deskę. Na jedną część płatu nałożyć ok. 2 łyżki kuskusu, kilka słupków warzyw i posiekaną pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem, następnie zwinąć w rulon, zamykając końce do środka, aby farsz nie wydostawał się na zewnątrz.

W ten sam sposób przygotować pozostałe sajgonki.

Rozgrzać frytkownicę do temperatury 190 stopni i smażyć sajgonki w głębokim oleju do uzyskania złotego koloru.

Odsączyć sajgonki przy użyciu ręcznika papierowego. Podawać na liściu sałaty, z sosem do sajgonek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation