Kuchnia

Ciasta i ciastka

Pączki berlińskie

Składniki na 25 sztuk:

250 ml mleka
ziarenka z 1 laski wanilii
80 g masła, roztopionego
1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki wódki lub rumu
3,5 szklanki mąki pszennej chlebowej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. W razie konieczności dosypać 3 łyżki mąki (nie więcej). Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Rozwałkować na grubość około 1,3 cm i szklanką o średnicy 7 cm wykrawać pączki. Odkładać je na stolnicę oprószoną mąką, ponownie przykryć i odstawić do podwojenia objętości (około 20 - 25 minut; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).

Po wyrośnięciu smażyć pączki w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 175ºC, z obu stron. Po usmażeniu odkładać na ręczniczek kuchenny do odsączenia. Nadziewać przetartym dżemem przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki do nadziewania pączków. Obtoczyć suto w cukrze pudrze.

Ponadto:

bezpestkowy dżem malinowy lub z drobnych czerwonych owoców, ewentualnie przetarty przez sitko dżem malinowy
cukier puder, do obtoczenia
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation