Kuchnia

Mięso, sałatki i nie tylko

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

SKŁADNIKI:

500 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki wieprzowej),
2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego,
2 cebule,
2 czerwone papryki,
3/4 puszki kukurydzy,
3/4 puszki czerwonej fasoli,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
1/2 łyżeczki chilli,
1/2 łyżeczki pieprzu,
1 łyżeczka słodkiej papryki.

PRZYGOTOWANIE:
Na 2 łyżkach oleju podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy mięso i dusimy pod przykryciem. Po usmażeniu przekładamy mięso z cebulką do garnka i zalewamy gorącym bulionem. Na patelni na której smażyliśmy mięso (dolewamy odrobinę oleju) podsmażamy paprykę pokrojoną w kostkę, tak żeby była miękka. Po podsmażeniu przekładamy do zupy. Gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat i przyprawy. Na samym końcu wlewamy kukurydzę i fasolę (wraz z zalewą). Jeśli chcemy by kukurydza i fasola były chrupkie to ściągamy z ognia, jak wolimy miękkie to gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation