Inne

ciasta

Cypryjskie ciasto z kaszą manną i syropem cytrynowym

200g kaszy manny
100g cukru
100g mąki
100g miękkiego masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta zmielonego mastyksu (opcjonalnie, pominęłam)
3 jajka
płatki migdałowe lub blanszowane migdały do obsypania
400g cukru
200ml wody
sok z 1 cytryny
szczypta cukru waniliowego

Obraz 8562a Cypryjskie ciasto z kaszą manną i syropem cytrynowym

W misce mieszamy kaszę manną, mąkę, 100g cukru, miękkie masło, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz opcjonalny mastyks – całość ubijamy mikserem, dodajemy jajka i ponownie ubijamy do uzyskania jednolitej konsystencji (masa będzie raczej zwarta niż płynna). Gotową masę przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką blaszki o wymiarach 10x23cm, posypujemy migdałami i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Ciasto pieczemy przez około 35-45 minut do uzyskania złotego koloru oraz tak zwanego suchego patyczka.
Pod koniec pieczenia ciasta przygotowujemy syrop, w rondelku mieszamy ze sobą 200ml wody, 400g cukru, szczyptę cukru waniliowego oraz sok z cytryny. Całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia cukru, zagotowujemy i zestawiamy z ognia.
Gotowe ciasto polewamy przygotowanym syropem i odstawiamy na 30-90 minut. Przez ten czas ciasto zaabsorbuje płyn oraz stanie się przyjemnie wilgotne. Tak przygotowane ciasto wyjmujemy z formy i podajemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation