Inne

ciasta

Domowe ciasta i obiady: Sernik przekładany
Składniki na serniki:
1200 g zmielonego dwukrotnie sera
600 g cukru pudru
12 jaj
300 g margaryny
2 budynie waniliowe
2 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę z cukrem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku i łyżce sera, aż do wyczerpania składników, cały czas ucierając. Następnie wsypujemy budyń i proszek do pieczenia. Dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z masą serową. Wykładamy do 2 blach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy po 60 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
UWAGA: serniki najlepiej upiec dzień wcześniej, i zanieść w chłodne miejsce- wtedy bez problemu zdejmiemy go z papieru i przełożymy na ciasto.
Składniki na masę orzechową:
3 szklanki mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka
150 g mielonych orzechów włoskich
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej( rozpuszczonej w 50 ml gorącej wody)
3 jaja
5 łyżek cukru pudru
300 g masła
Z mleka, żółtek, mąki gotujemy budyń. . Studzimy. Masło ucieramy z pudrem na puch. Do masy dodajemy po łyżce budyniu, łyżce ostudzonych orzechów i kawę. Ucieramy do uzyskania gęstej masy.
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
WYKONANIE:
ciasto makowo-kawowe

1/3 masy orzechowej

sernik

1/3 masy orzechowej

ciasto makowo-kawowe

1/3 masy orzechowej

sernik

posypujemy cukrem pudrem

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation