Inne

ciasta

MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE -
Ciasto:

3 szklanki mąki (u mnie szklanka = 250 ml)
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
3 jajka
1 łyżeczka proszku

Masa makowa:

duża puszka masy makowej
3 jajka
cukier waniliowy Jak przygotować samodzielnie cukier waniliowy?
olejek migdałowy
garść rodzynek





Wykonanie:
Zagnieść ciasto z mąki, cukru, margaryny, jajek i proszku do pieczenia. Następnie włożyć do lodówki na 20 minut. Natłuścić formę i wysypać tarą bułką. Po wyciągnięciu z lodówki odkroić 2/3 ciasta, rozwałkować i wyłożyć blachę o wielkości 22 na 32 centymetra.

Masę makową wyrzuć do miski, dodać 3 żółtka, cukier waniliowy ( Jak przygotować samodzielnie cukier waniliowy? ), olejek migdałowy, garść rodzynek i wymieszać.Białka ubić na piane, dodać do masy i lekko wymieszać całość. Tak przygotowaną masę wylać na ciasto.

Z pozostałej 1/3 ciasta robić wzorki i układać na masie makowej. Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation