Inne

ciasta

DROŻDŻÓWKI – ROŻKI Z RABARBAREM

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 2 blaszki rożków

2,5 szklanki mąki tortowej
12 g drożdży suchych lub 40 g świeżych
2 żółtka
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3/4 szklanki mleka, ciepłego
80 g masła lub margaryny, roztopionej
szczypta soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

ok. 200 g rabarbaru pokrojonego drobno
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego

DODATKOWO:

białko do posmarowania wierzchu
cukier puder do oprószenia

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy drożdże suche lub pokruszone świeże, cukry, żółtka i sól. Chwilę mieszamy, następnie wlewamy ciepłe mleko i ponownie mieszamy do połączenia. Wlewamy jeszcze lekko ciepły roztopiony tłuszcz i wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite. Gotowe ciasto wkładamy ponownie do miski, przykrywamy folią i zostawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 godz). Rabarbar zasypujemy cukrami i odstawiamy, aby puścił sok.
Gotowe ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na dosyć cienki placek u mnie miał ok. 40 cm dł. Wykrawamy kwadraty 10×10 cm. Nakładamy na każdy łyżeczkę rabarbaru, boki smarujemy białkiem i tworzymy trójkąt. Boki zlepiamy ze sobą i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Postępujemy dokładnie tak samo z wszystkimi kwadratami. Przykrywamy ponownie folią i zostawiamy na 20-30 min. do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy białkiem wymieszanym z łyżką wody. Pieczemy w temp. 180 C przez 25-30 min do lekkiego zarumienienia. Jeszcze ciepłe oprószamy obficie cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation