Inne

ciasta

Przepis na ciasto czekoladowe
Składniki:

na prostokątną foremkę 20 cm x 30 cm x 5 cm

180 g masła
50 g gorzkiej czekolady
2 jacka
350 ml cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
3 łyżki kakao
450 ml mąki
150 ml joghurtu
szczypta soli

Czekoladowy lukier

30 g masła
50 g gorzkiej czekolady
3 łyżki mocnej kawy, świeżoparzonej
300 ml cukru pudru

Do dekoracji

3 łyżki kokosowych wiórków
150 ml czerwonej borówki

Wykonanie:

Rozpuść masło, czekoladę i kakao w kąpieli wodnej. Przestudz.
Ubij jajka z cukrem, wanilią, solą i dodaj schłodzoną czekoladę.
Przesiej mąkę z proszkiem i dodaj do masy na przemian z jogurtem w trzech podejściach.
Formę wyłóż pergaminem, wylej ciasto i wygładz. Piecz ciasto na 175ºC (termoobieg) przez 45 – 50 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Przygotuj czekoladowy lukter. Rozpuść masło i czekoladę, dodaj gorącą kawę, a na koncu cukier puder.
Pokryj ciasto czekoladowym lukrem, a następnie polyp wiórkami i borówkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation