Inne

ciasta

Makowiec czekoladowy


Makowiec czekoladowy to czekoladowa masa makowa oraz lśniąca polewa czekoladowa. To ciasto bez mąki, z bakaliami: orzechami, kandyzowaną skórką pomarańczową i żurawinami. Do makowca nie potrzeba wykonywać spodu - ciasto jest i tak mocno sycące. Nie ma problemu z kruszeniem się makowca - będzie wyjątkowo prezentować się na świątecznym stole. Makowiec dla fanów masy makowej bez dodatkowego ciasta :-).

Składniki:

500 g maku
100 g masła, w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki miałkiego brązowego cukru
3/4 szklanki płynnego miodu*
50 g suszonej żurawiny
100 g orzechów włoskich, posiekanych
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady, startej na tarce
2 łyżki zmielonych migdałów
2 łyżeczki ekstraktu z migdałów

Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystudzenia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.

/Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem/.

Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego. Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę (np. mikserem). Dodawać żółtka, jedno po drugim, dalej ucierając. Dodać zmielony mak, miód, bakalie, startą czekoladę, zmielone migdały, ekstrakt i wymieszać. Skosztować - w razie konieczności dodać więcej miodu lub ekstraktu migdałowego.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą makową.

Formę o średnicy 24 wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć masę makową. Piec w temperaturze 175ºC przez 40 - 50 minut.

Wyjąć, wystudzić, polać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady, posiekanej
100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
1 łyżeczka miodu lub golden syrupu

Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać mleczną czekoladę, miód, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Odstawić do lekkiego zgęstnienia sosu.

* Miód skrystalizowany wystarczy lekko podgrzać, do rozpuszczenia.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation