Inne

ciasta

Nocne ciasto drożdżowe

Składniki (na formę 36 x 20 cm):

Rozczyn

35 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1/3 szklanki mleka, lekko podgrzanego
3 łyżki mąki

Ciasto

2 jajka
2 żółtka
160 g cukru
450 g mąki
2/3 szklanki mleka, lekko podgrzanego
100 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
95 g rodzynek



Rozczyn.
Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać cukrem i poczekać kilka minut, aż się roztopią. Dodać mleko i mąkę, dokładnie wymieszać. Odstawić na 20 min.

Ciasto.
Jajka zmiksować z cukrem. Cały czas miksując, dodać kolejno: zaczyn, mąkę, mleko, masło i rodzynki – całość wyrobić końcówką hakiem na gładkie ciasto.

Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 1 1/2 h).

Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy, owinąć dokładnie folią i wstawić na noc do lodówki.

Rano wyjąć z lodówki (jeśli za mało wyrosło, odstawić je na trochę w ciepłe miejsce) i piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 30 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation