Inne

ciasta

Drożdżowy wieniec z serem i kajmakiem

Ciasto drożdżowe:
40 dag mąki tortowej
1 szklanka ciepłego mleka 2%
1 torebka suszonych drożdży
1 jajko
60 g cukru
4 łyżki stopionego masła
1 laska wanilii
Szczypta soli

Nadzienie:
20 dag kremowego twarogu
10 dag cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 jajka
1 torebka budyniu śmietankowego
15 dag masy kajmakowej z orzechami

Kruszonka:
60 g mąki tortowej
50 g masła
50 g cukru trzcinowego brązowego

Sposób wykonania:

Ciasto:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, szczyptę soli i drożdże, jajko, zalewamy ciepłym mlekiem , dodajemy ziarenka z wydrążonej wanilii, zagniatamy ciasto do połączenia składników, wtedy wlewamy rozpuszczone masło i zagniatamy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki.





Oprószamy delikatnie mąką przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie przygotowujemy nadzienie:

Serek miksujemy z cukrem aż się rozpuści, wbijamy całe jajka, dodajemy budyń i sok z cytryny, miksujemy do połączenia,



Kruszonka:
Mąkę mieszamy z cukrem trzcinowym dodajemy wiórka zimnego masła, rozcieramy w palcach, do połączenia, nie zagniatamy.


Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wym 15/40 cm smarujemy masą serową, zostawiając 2 cm wolne brzegi, robimy kleksy na masie serowej z kajmaku zawijamy jak roladę.


Układamy w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formie z kominem. Posypujemy kruszonką .
Pieczemy 30-35 minut na złocisty kolor w temp 170*c.

Słodkich wypieków!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation