Kuchnia

BABY BABECZKI I MUFINY

Moje Kuchenne Rewelacje : Lava cake - czekoladowy fondant

SKŁADNIKI (na 9 ciastek - dzisiaj nie liczymy kalorii :))
2 tabliczki gorzkiej czekolady
100 g masła
8 łyżek cukru
4 średnie jajka
2 łyżki mąki pszennej
szczypta soli
masło + bułka tarta do foremki



PRZYGOTOWANIE
czekoladowy fondantCzekoladę połamaną na kostki roztapiamy razem z masłem na gładką masę - w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Cukier i jajka z odrobiną soli miksujemy krótko na gładką masę. Dodajemy mąkę i znów krótko mieszamy. Następnie wlewamy czekoladową masę i łączymy w jednolitą masę krótko miksując.

Foremkę do muffinów (9 otworów) smarujemy masłem i wysypujemy niewielką ilością bułki tartej. Wlewamy czekoladową masę - ciastka trochę urosną :). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 8-9 minut. Po wyjęciu zostawiamy na 2-3 minuty, po czym wyciągamy z foremki - możemy pomóc sobie nożem, obkrawając po bokach.
Podajemy np. z ulubionymi świeżymi owocami. Fondanty są ścięte z wierzchu i z boków, zaś środek jest przepysznie płynny - smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation