Kuchnia

BABY BABECZKI I MUFINY

Z pamiętnika piekarnika

Bananowe muffiny z jagodami i kruszonką




65 g masła
100 g cukru
2 banany (bardzo dojrzałe)
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany
150 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
50 g białej czekolady
1 szklanka jagód

kruszonka
75 g masła
35 g cukru
35 g mąki pszennej

Wszystkie składniki kruszonki rozcieramy palcami, aż całość zacznie się zbijać w grudki.

Masło roztapiamy, mieszamy z cukrem, jajkiem i kwaśną śmietaną. Dodajemy rozgniecione widelcem banany, mieszamy.
W drugiej misce mieszamy dokładnie mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i sodą oczyszczoną, dodajemy do składników płynnych i mieszamy niezbyt dokładnie. Jeśli wymieszamy dokładnie, babeczki nie będą puszyste, ale twarde.
Do masy dodajemy posiekaną drobno czekoladę, jagody, raz dwa mieszamy i napełniamy 7-8 papilotek do muffinów umieszczonych w odpowiedniej blaszce. Papilotki napełniamy do około 2/3 wysokości, posypujemy hojnie kruszonką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 st.C około 20-25 minut.
Studzimy na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation