Kuchnia

BABY BABECZKI I MUFINY

Babeczki Red Velvet » Przepisy na ciasta i desery - Mojeciasto.pl | Kasia

Na babeczki:
180g margaryny Kasi
2 duże jajka
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 łyżeczka soli
400g (2 1/2 kubka) mąki pszennej uniwersalnej
315g (1 1/2 kubka) drobnego cukru
Czerwony barwnik spożywczy
2 łyżeczki kakao w proszku
250ml (1 kubek) maślanki/naturalnego jogurtu
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Na lukier:
250ml (1 filiżanka) mleka
55g (1/3 kubka) mąki pszennej uniwersalnej
250g (1 filiżanka) margaryny Kasi
210g (1 filiżanka) cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
Około 125ml mleka/śmietanki
Ciasto:
1. Rozgrzać piekarnik do 180°C/350°F/st. gazowy 4. Formę do babeczek nasmarować obficie tłuszczem i posypać mąką lub użyć papilotek.
2. Utrzeć margarynę Kasię z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka i miksować jeszcze przez minutę. Wymieszać z aromatem waniliowym.
3. W osobnej misce dokładnie wymieszać kakao i barwnik spożywczy z 2 łyżeczkami wody. Zmiksować z masą.
4. Odmierzyć mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na przemian dodając mąkę i maślankę/jogurt miksować na niskich lub średnich obrotach.
5. Przełożyć masę do foremek i piec przez 20-25 minut.
6. Po upieczeniu pozostawić na drucianej podstawce do wystygnięcia przed lukrowaniem.
Lukier:
1. Wymieszać w rondlu mleko z mąką, a następnie ostrożnie doprowadzić do wrzenia stale mieszając, aż zgęstnieje. Schłodzić w lodówce.
2. Zmiksować margarynę Kasię, cukier i aromat waniliowy. Po trochu dodawać mieszaninę mleka z mąką (przygotować ją wcześniej, aby miała czas ostygnąć). Dokładnie zmiksować dodając mleko lub śmietankę, według potrzeby, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Polukrować babeczki od góry.

Porada
Babeczki równie dobrze smakują z lukrem z serka śmietankowego. Wystarczy zmiksować 55g margaryny Kasi, 300g cukru pudru i 125g serka śmietankowego.
Temperatura 180°C Czas pieczenia 25 min
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation